Over de Coach

Stefan Peeman
 
Al van jongs af aan ben ik geobsedeerd door sport. Ik wilde altijd alles weten van zo veel mogelijk sporten en mijn ouders noemde me dan ook liefkozend ‘De nieuwe Mart Smeets’. Voetbal en wielrennen waren de sporten waar standaard de TV voor aangezet werd. Voetbal was de sport die ik tot mijn 18e heb beoefend. Erg getalenteerd was ik niet, maar gedreven en fanatiek wel!
 
Doordat mijn vader, inmiddels al bijna 30 jaar actief is als triatleet, heb ik de sport met de paplepel binnen gekregen. Als het voetbalseizoen ’s zomers stillag, ging ik zo nu en dan met mijn vader een rondje fietsen, en om heel eerlijk te zijn: zo leuk vond ik dat toen nog niet. Toen mijn voetbalteam aan het begin van het nieuwe seizoen niet genoeg spelers bleek te hebben besloot ik maar te stoppen met voetballen en wat meer te gaan hardlopen en fietsen. Dit bleek toch wel heel leuk te zijn en met name voor wielrennen leek ik aanleg te hebben. Weer een jaar later (inmiddels ben ik 20 jaar) neem ik de beslissing om vol voor het wielrennen te gaan en serieus te gaan trainen. Ik lees alle informatie die ik kan vinden over de verschillende trainingsvormen en hun effect op het lichaam: een nieuwe obsessie is geboren. Ik maak mijn eigen schema’s én met succes: binnen één seizoen groei ik door naar het hoogste amateurniveau in Nederland. Helaas bleek wedstrijdwielrennen na een jaar toch niet de sport voor mij: ik vond het gevaarlijk en doodeng. Opzoek naar een nieuwe uitdaging en geïnspireerd door de sportieve prestaties van mijn vader neem ik de beslissing om dan maar triathlon te gaan proberen: ‘waarom niet? Fietsen kan ik in ieder geval al…’.
 
Ondertussen is het mijn trainingspartners niet onopgemerkt gebleven dat ik snel progressie boek en over veel kennis omtrent trainingsleer blijk te beschikken. Ze vragen dan ook al snel: ‘zou je niet eens een schema voor mij kunnen maken?’ En zo geschiedde het. Een aantal succesvol afgeronde triathlons (en andere sportevenementen) verder is dan ook het idee ontstaan om mijn passie en kennis met meer atleten te delen.
Hoofd Menu